December 28, 2009

rindu

aq btul2 boring skunk..
rasa cm nk blik kkj jer...
rindu ngn semua org..
trutama dak E24 n 509..
tawu lah smua hakikat bhwa aq amat
merindui kamoo semua..
on la ym,blog,or apa2 je la....
aq lapar kuih acik bertuah..
aq dahaga air selangor acik kantin..
aq nk mkn ayam masak merah acik dm...
aq nk jmpa bnji,ali,zoro,zizi...
aq nk jmpa cg2..
rindunyer....................

December 26, 2009

AL-QURAN

sblum tidur ni untuk semua...
amek dari i luv islam..

Improve Your Relationship With Al-Quran
www.iluvislam.comdihantar oleh : akrimimathwa

editor : almusafirq8
“O my Lord, indeed my people have taken this Qur’an as a thing (abandoned)”.[Surah 25: 30]

Are you one of those people who rarely touch the Qur’an? Or do you read daily, but don’t find it is having the impact on you that it should? Whatever the case may be, these are some simple tips that can help you connect with the Qur’an.

1. Before you touch it, check your heart. The key to really benefiting from the Qur’an is to check your heart first, before you even touch Allah’s Book. Ask yourself, honestly, why you are reading it. Is it to just get some information and to let it drift away from you later? Remember that the Prophet Muhammad (peace be upon him) was described by his wife as a “walking Qur’an”: in other words, he didn’t just read and recite the Qur’an, he lived it.

2. Do your Wudu' (ablution). Doing your Wudu is good physical and mental preparation to remind you that you’re not reading just another book. You are about to interact with God, so being clean should be a priority when communicating with Him.

3. Read at least 5 minutes everyday. Too often, we think we should read Qur’an for at least one whole hour. If you aren’t in the habit of reading regularly, this is too much. Start off with just five minutes daily. If you took care of step one, Insha Allah (God willing), you will notice that those five minutes will become 10, then half an hour, then an hour, and maybe even more!

4. Make sure you understand what you’ve read. Five minutes of reading the Qur’an in Arabic is good, but you need to understand what you’re reading. Make sure you have a good translation of the Qur’an in the language you understand best. Always try to read the translation of what you’ve read that day.

5. Remember, the Qur’an is more interactive than a CD. In an age of “interactive” CD-Roms and computer programs, a number of people think books are passive and boring. But the Qur’an is not like that. Remember that when you read the Qur’an, you are interacting with Allah. He is talking to you, so pay attention.

6. Don’t just read; listen too. There are now many audio cassettes and CDs of the Qur’an, a number of them with translations as well. This is great to put on your walkman or your car’s CD or stereo as you drive to and from work. Use this in addition to your daily Qur’an reading, not as a replacement for it.

7. Make Dua (supplication). Ask Allah to guide you when you read the Qur’an. Your aim is to sincerely, for the love of Allah, interact with Him by reading, understanding and applying His blessed words. Making Dua to Allah for help and guidance will be your best tool for doing this.

pnat

aq rasa cam pnat n mahu tido ajer...
kjutkan lah aq sok pagi sesape jer aq bnrkan..


luv u all



aton

salam

salam wat semua
rasa cam dah lama x post smthing kat sini..
apa khabar sume kwn2ku..
diri ni sihat aje..
hari ni dah ader prncngan..
aq nak g mkn knduri umh alin..
kakak dya kawin..
hu3..
aq???
lmbat ag lar..
so cmner kwn2ku..
anda semua hepi??
or boring..
plez do it smthing..
saper nak ikut g lngkawi awl jan ni..
plez kol me at 019-4******
cri ar nu aq..
ader sape2 yg keje??
lastly aq rindu kamoo semua..
kol la aq or msj me plez..
kpd shbt2ku mngsa plkn 2009..
i wish gud luck 2 all of u..
love u all..
muaahhhhhhhhh...

regard
aton

December 21, 2009

akhirnya

pnntian ku berakhir..
alhamdullilah spm dah tmt 6 hr yg lalu..
kini aq mnghitung hari d rumah
x sabar rasanya nk g jln2...
kpd sesape yg dh pegi jln2 jgn lupa bli
smthing 4 me..
luv u all

aton
ex-kisasian

November 8, 2009

takowt

Ya Allah SPM only 9 days...
doakan untuk kami warga kisas batch 54...
sbnrnya bnyak bnda nak post tp mls la..
t 16 dis after spm aq blik naik flight...
aq blik t aq post..
takziah untuk ustzh nek hazifah n kak jid..
wassalam..

October 16, 2009

umah basy

kat perak skrg..umh basy..
aton jgn lupa study..

October 10, 2009

September 26, 2009

first tyme

Ya Allah biar bno aq td pegi men boling pakai jubah...
percaya x???
dah ar strike..
e2 mmg x leh blah ar...
klako nk mati...
aq pegi raya umh ustazah latipah...
dpt mkn sate,mee goreng,laksa
pas balik 2 gi ar city plaza ngan asma..
jumpa mak ndak asma ngan kawan dya...

dyaorg ajak main boling..
mula2 segan coz pakai jubah tpi main gak lar..
best gler walopun rasa susah...
aq rasa msti tyme aq n asma masuk 2
org kata nak g nasyid ke dak 2 org ni..
dah ar kat city world,city plaza..
rock n roll gla ari ni..
dah ar dpt highest score 128..
aqlah mng walopun pakai jubah..
tapi apa pown mmg enjoy ar ari ni..
dpt gi popular..
bli bku lasykar plangi..
x smpat nk baca ag...
dah nak blik ki mlm ni..
doakan untuk spm nnti coz pasni dah x blik...
blik pas abis spm..
doakan untuk semua sekali..
ameen.........

September 25, 2009

jadual waktu spm 2009

rujuk link ni..
http://apps2.moe.gov.my/files/Jadual/JadualWaktuSPM2009.pdf

salah+maaf

aq x tawu apa slh aq kt korang??
aq x penah cri pasal ngn korang
tpi knapa korang cnteng mja aq??
aq bli mhl taw alas 2...
inilah skrip yg aq nk ckp kat korang yg cnteng mja aq..
kalo x puas ati dtg jmpa aq bkn mja aq...
ckp ngn aq...
mcm ni ker bdk kisas yg nk djadikan teladan..

aq tawu aq x lah baik mcm korang
tpi aq x penh berniat nk rosakkan harta org...
x puas ati jmpa aq lar..
ader ke patut korang lukis mumia n piramid
pas2 cnteng jadual wak2 aq..
cnteng mja aq besar2
tlis
"selamat berpuasa,pesanan dripada mer"
tlg jgn kaitkan kawan2 aq semata-mata nk cri pasal ngan aq..
tolong ar..
aq pown x fham apa kna ngan korang semua....
aq dah tawu sapa korang semua 2..
aq mngharapkan permohonan maaf drpd korang
walopun aq tawu sukar untuk didengar..
aq akn cuba bersabar slgi terdaya
tpi jgn cuba bagi kemarahan aq naik lai...
di bln mulia ni
aq nk minta maaf kat semua org yg aq dh buat salah..
sama2 lah kita bermaafan....

spm

makin dkt lak tarikh ni..
cmna ni??
trial sbp dah ar cm hncur smcm..
trial jpns pown sama je 2x5,5x2...
entahla..
tapi 18/11 mcm dh dkt..
sabar je la hati ini..

September 24, 2009

raya 2009

sgt best coz dpt jmpa semua family..
hri raya 1 bt tahlil n baca yasin kat umh tok cik pas maghrib
pas2 sesi brgmbr la...
gmbr taon ni pling cun..he3...
raya ke 2 pi blik kg kuala nerang...
raya ke 3 gi open house
raya ke 4 gi hospital..
my adik skit..
raya ke 5 umh kwn2 lar...
hu3

August 30, 2009

bye2

bye2 aq nk blik mlm ni...
bas aq kol 11.15 mlm...
aq nmpk cam kkj dh mlmbai-lmbai..
sabo je la....
so for all my fwenz yg nk amik peksa,gud luck n all da best..
Insyallah bleh jwb..ameen...
bye2...daaa...salam..
wassalam..

HEY LADIES~ROSSA




HEY LADIES

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur
Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

p/s:lagu ni best gler!!!

cinta

cinta adalah anugerah yang Kuasa.......
(ni lirik lagu lagu apa ek??aq lupa..)

aq teruja tgk syurga cnta 2..
part irham tnya syuhadah pasal cnta 2...
Irham:Syu pernah brcnta??
Syu:Pernah.cinta pada Allah dan Rasulnya,cinta pada ibu bapa yang mlhirkan dan mmbesarkan kita,cinta pada bangsa n tnh air,dan yg pnting cnta pada diri sendiri...
Irham:cinta laki prmpuan??
syu:X penah....syu percayakan jodoh daripada Allah..atuk pernh ckp jodoh ader 3...
1)jodoh dari syaitan-wat maksiat ,bla pregnant bru kahwin
2)jodoh dari jin-laki suka,pompuan x ska,laki bomohkan pompuan n then khwin..
3)jodoh dari Allah-pompuan laki suka sama suka n then khwin..nilah yg dinamakan syurga cinta.

so aq trfikirkan bnda 2...
dan konklusi yg aq dpt ialah jodoh,pertemuan,ajal,maut di tgn Tuhan..
btol x Mer???

aq nk dptkan syurga cinta yg kekal abadi selama-lamanyer...

p/s:x der kaitan ngan org yg hidup n mati...


salam...
semlm aq tgk citer ni after bli dvd..
aq x sngka yg citer ni gla2 best...
smpaikan sepupu aq ulang tgk smpai 2x...
sabar je la.....
best gla tgk lakonan awal,heliza n hadziq....

August 27, 2009

balik kampung




aq egt petang nnti nak blik kg..


so egt aq x leh online..


e2 ag bagus blih aq baca buku..kalo x!!


kpd shbt-shbtku adakah anda semua dh baca buku???


tolonglah aq..


di rumah trlalu bnyak godaan..


ni yg mmbuatkan aq nk blik kkj ni..


study kat klas aq pown bgus...


ini x kalo kat rumh aq x leh nk bka buku...


jgn kata apa,sej yg aq mnat 2 pown x dibuka-buka...ish3..


lagi 3 hri aq dh nk blik kkj....


ahad mlm aq blik..


kkj nntikan khadiran ku di awal pagi..


wassalam..




p/s:ttiba tmbul aura nk blik kkj!!!

August 26, 2009

berbuka puasa

(my feveret,sweet sour,my mom msk khas untuk aq)
(tepung talam,sedap gla)

(popia basah yg sgt sedap!!!bli kat bazar)

smlm aq buka puasa kat umh...
klmarin dulu kat umh my aunt with my tok n my aunt family...
slpas pnt blik dr alor star trus buka posa pas azan..
he3..
lagi 5 hri jer aq leh bka posa kat umh
ari ahad mlm dh nk blik kisas kluster kecemerlangan yang terchenta
waaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
pas bka posa ngntuk gla2...
smlm dri plan nk baca buku pown x jd coz ttido...
nk kata bulan posa ader setan tp x der
tp nafsu aq sndiri yg ngntuk..
x taw la nk wat cmna,...
sesapa der cdngn???



alor star

(city plaza,tmpt aq jln2 smlm)



(butik aq bli bju smlm)
(cam jubah aq seyh tp aqnyer ag cun ar :) he3)
best gla seyh kuar smlm.....
g jln2 cri mkn(eh lupa posa lar)
bli mcm2.
abis lar duit aq
jln2,bli buku,bli baju raya..he3
betul2 enjoy ar...
pegi kol 11 blik kol 4 ptg..
hu3
seb bek x kna mrah...

August 25, 2009

town

ari ni kuar town ngan asma...
pegi cc,jln2 n tgk ar pa ag...
so tk on9 ar jap ag...

August 24, 2009

kawan2ku

Ya Allah aq dah start rindu kat kwn2 ku...
cmna ni...
mer
sarah
iqa
wawa
yode
nawal
all my dormates
dak klas 509
rindunyer kat korang semua
serindu-rindu aq kat korang pown aq lagi rindukan novel baru hlovate 2
'pelangi'
bla aq nk bli ni.....
dah ar nama wataknyer nwal..
msti nawal perasaan gla...ko kan cun nawal...he3
to all my fwenz adakah kamu semua merindui celotehku dn diriku????
gosip??not for now..ramadhan
i love u all
kpd semua kwn skoll rendah,aq dah blik n aq cuti smpai isnin......
to my frenz at smtsa...gud luck for ur trial....i always pray 4 u...
this evening aq nak g amik ic kat jpn...
pas2 nk g bbka posa ngan my luvly nenek....
tarawih n others thing...
besok insyallah aq nk keluar town..so sesapa nak ikot jom lar...
wassalam

konsert michael jackson




semalam pas blik tarawih aq nk tgk michael jackson nyer konsert..

aq nk dgr lagu you're not alone...

tp tak der pon kat tv...

gram aq......

x puas ati gla......

aaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..........

August 23, 2009

trial

trial sbp dah abis...masyuk gler..
mereng otak aq jwp soalan yng hot2 3 mngu...
trial jpns 7 sept ni...
camna ni ha...
cuak gla aq...
ni jadualnya...

isnin-7/9(bi 1,bi 2,sej 2)
selasa-8/9(bm 1,bm 2)
rabu-9/9(bio 1,bio 2,bio 3)
khamis-10/9(km 1,km 2,psi 1)
jumaat-11/9(bat 2, bat 1)
sabtu-12/9(cuti lar...my burfday)
isnin-14/9(fz 1,fz 2,psi 2)
selasa-15/9(km 3,fz 3,pqs)
rabu-16/9(mm 1,mm 2,sej 1)
khamis-17/9(mt 1,mt 2)

dahsyat gla jadual nyer.....
result trial sbp bru dpt 1
e2pon aq dah cuak....
apa2 pon gud luck 2 all students.....
moga2 dapat all a1...

makn beradab Ali 2009

makan beradab ali 2009 diadakn pada 31 jun 2009 bagi aspura dan 1 julai 2009 bg aspuri...kami warga rumah ali telah sepakat memilih tema diraja......
alhamdullilah majlis berjalan lancar walupun ader sedikit masalah mikrofon di aspuri....
kami berasa sangat bersyukur kepada Allah Taala kerana masih mmbri kami ruang dan peluang untuk mnguruskan makan beradab....
terima kasih kami ucpkan kepada semua yg mmbntu.....

Ramadhan Al-Mubarak


selamat menyambut ramadhan al-mubarak...semoga ramadhan kali ini mnjadi madrasah tarbawi untuk diri kita...
manfaatkanlah masa di bulan ramadhan ini dan moga2 Allah Yang Maha Esa mengurniakan rahmat kepada hamba-hambaNya ini....ameen Ya Rabbal Alamin.......

August 9, 2009

seram week

aq dah x nak tlis blog buat semntara wk2...
t bla trial dah abis bru smbg blik ...heee...
aq akan peksa mm,pqs,psi,mt,bio for this week...
next week agi dahsyat....
doakan ek.....
dah peksa bm,bi,sej...
bleh than lar...
wassalam....

July 21, 2009

tension


napa ngan aku ni.. apa masalh ha??? aq sendiri pown tk tawu.. ader rasa nak nangis n meraung... cmna ni.. Ya Allah bntulah hambamu ni... aq mohon pada-Mu...

July 16, 2009

add math

dah abis peksa trigo..
pas ni aq akn mngadakan mngatakan yg add math 2 senang....
add math 2 senang sbnrnya.....
engat 2 aton......
wassalam....


add math easy...............

July 15, 2009

sakit kepala+keliru

pening aq pasal cuti bln 7 sama ader nk blik umh mak long
or rumah teh or ekowt sesapa blik..
cmna ni..
bntulah aq...
aq kna ader keputusan untuk bnda ni coz blik mnggu depan...
haaa.......
tp mcm x nk blik..
tp aq x nak dok kat kisas...
dah ar trial a week after..
sabar je la.....hu3
doakan esok ujian trigo....amin
wassalam..

July 14, 2009

benci + menyampah

ahhhhhhhhhhhhhhhhh
aq bnci n nyampah ngn sorang bdk ni...
aton ko kna bersabar...
napa dya ska wat aq sakit ati...
n napa dya ska arah2 orang wat 2 wat ni...
gram gla...
dya engt dya sapa ha????
pas2 dya engat dya sorang jer dlm dunia ni...
aq dah bnci tahap gila cipan...
jgan smpai aq mncarot or apa2...
aq x ska marah org tnpa sebab kecuali(....)
so aq harap jgn ar wat aq mrah n bnci kat ko..
ko pompuan aq pompuan..
slama ni kalo aq bnci kat org skalipown aq
xkan kutuk org 2 dahsyat2..
tp ko aq x taw ar....
aq bnci dgr taw...
aq harap sgt ko mngrti...
sbb 2 aq rasa bnci tgk mka ko skunk...
aq x taw ar tp pas ari rabu pas..
aq mgkin dah jd seorang yg jahat...
org yg bnci orang trok skali....
ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
aq x ska keadaan macm ni tp x taw la smpai bla..
kalo ko pnyer perangai still cm2..
apa aq leh wat....
tmbh2 skunk ko baik lak ngan org yg penah ader mslh ngn aq....

aq harap ader org yg mngrti aq...
aq perlukan seseorng utk mngerti n fahami aq...
tolonglah..
aq sngat mengharap pada-Mu Ya Allah..
lindungilah hati ini dri sifat bncikan org..
amin...
wassalam...

p/s:sapa2 yg faham 2 tq....

July 12, 2009

Semoga Kau Istiqamah

Semoga Kau Istiqamah
www.iluvislam.com
Kiriman: jaybee_gurlz_90*





“Saya rimaslah pakai tudung labuh-labuh, baju besar-besar ni.. Panas!”

Bagaikan terngiang-ngiang suara Khalida, teman yang dikenalinya semenjak orientasi lagi yang merangkap teman sebiliknya. Zinnirah melepaskan keluhan, rasa sebak kerana masih tidak mampu menerangkan syariat Islam sebenar kepada Khalida walaupun sudah lama mereka berkenalan.

“Zinnirah! Nak tengok tak gambar masa birthday party saya hari tu?”

Zinnirah tersentak. Suara lantang Khalida membuatkan Zinnirah berpaling ke belakang. Senyuman yang paling manis dihadiahkan, istimewa buat sahabat tercinta.

“Boleh juga”

Khalida girang, cepat sahaja tangannya menunjukkan beberapa gambar dalam handphonenya. Celoteh mulutnya bercerita itu dan ini sehingga tidak terlihat kerutan pada dahi Zinnirah, hampir-hampir sahaja kening halus milik Zinnirah bercantum.

“Khalida…” Zinnirah cuba bersuara setenang mungkin.

“Ye, best kan tengok gambar-gambar ni, sorrylah tak dapat ajak awak sama… awak kan selalu sibuk, persatuan tu lah, persatuan ni lah.. Lagipun…”

“Er, Khalida, kenapa awak tak pakai tudung?” Segera Zinnirah mematikan celoteh Khalida. Khalida terdiam, berkerut-kerut dahinya seolah-olah mencari satu jawapan yang konkrit untuk diberi.

“Ala… Kan hari tu special day saya, takpelah bukan selalu pun..”

Zinnirah beristighfar di dalam hati, jawapan yang diberi dirasakan seperti satu belati tajam yang menusuk lubuk hatinya. Hampir sahaja takungan air di kelopak mata Zinnirah jatuh ke bumi, namun Zinnirah masih cuba tersenyum.

“Kita harus mengenali siapa mad’u1 kita, jangan main hentam sahaja hendak berkata itu dan ini… Jangan main suka-suka bagi dalil-dalil Al-Quran dan Hadith kerana andai mad’u1 kita itu tidak memahami apa itu Islam sebenar, bagaimana mereka hendak menerima segala dalil-dalil tu?”

Bagaikan terngiang-ngiang suara Kak Harissah, naqibah2 halaqahnya. Zinnirah merenung kembali sejarah hidup sahabatnya yang seorang itu… Khalida telah kehilangan ibu seawal usia 12 tahun, terpaksa pula dia melayan karenah adik-adiknya seramai 5 orang kerana dia merupakan anak yang sulung. Dia hanya mendapat kasih sayang dari pembantu rumahnya yang tidak pernah mengajarnya apa itu Islam… Mengenangkan itu, Zinnirah kembali tenang…

“Zinnirah, awak marah saya ke?”

Zinnirah tersentak. Wajah Khalida dipandang dengan penuh kasih seorang sahabat. Lantas, senyuman terukir di bibirnya

“Taklah… cantik gambar-gambar awak ni… tapi saya suka gambar awak pakai tudung, cantik..”

Khalida diam. Seolah-olah mengerti apa maksud Zinnirah. “Zinnirah, kenapa kita kena pakai tudung? Kan nikmat Allah tu harus dikongsi-kongsi, salah ke saya kongsi nikmat Allah macam rambut saya semua kat orang lain?”

Zinnirah menghela nafas.

“Khalida, kalau awak diberi pilihan untuk membeli sebiji batu permata… Dua-dua sama jenis, tapi yang satu tu diletak untuk tontonan ramai, banyak kali dibelek-belek, yang satu lagi dibungkus dengan kain, diletak dalam sebuah kotak baldu yang cantik, yang mana awak nak?”

“Mestilah yang dalam kotak tu.”

“Macam tu juga lah tanda kasih sayang Allah pada kita, kerana sayang, Allah suruh kita tutup semua yang patut agar semua tu diberi untuk yang teristimewa iaitu suami kita… kalau awak tak nak barang yang dah dibelek-belek, takkan awak sanggup nak bagi suami awak yang sisa-sisa sahaja?”

Khalida diam, merenung jauh…


* * *


Usai solat subuh, Zinnirah duduk di atas sejadah.. merenung kembali apa yang telah dilakukan..

“Zinnirah”

Terdengar suara Khalida memanggil, Zinnirah merenung muka Khalida, penuh kasih..

“Awak dah solat?” Zinnirah bertanya.

“Dah.. er, Zinnirah, saya ada hajat sebenarnya”

“Apa dia?”

“Saya… sebenarnya saya suka tengok cara awak pakai tudung.. kemas.. Boleh tak ajarkan saya?”

Zinnirah tersenyum. Subhanallah! Sungguh dakwah itu bukan semata-mata melalui ucapan. Perlakuan, sikap, kekemasan diri semua itu perlu ada dalam diri seorang da’ie3.

“Boleh..” Cepat sahaja Zinnirah melipat telekung, bersedia untuk membantu Khalida yang akan ke kelas sebentar lagi.

Zinnirah mendapatkan tudung yang tidak terlalu labuh tapi masih mampu menutup aurat yang sebenar iaitu menutup dada dari hadapan dan juga tepi, tidak lupa juga zinnirah memastikan tudung yang dipilih itu jika ditiup angin tidak menampakkan dada.

“Terima kasih Zinnirah..”

Zinnirah senyum.

“Pandai awak berdakwah, awak tak pilihkan saya tudung yang labuh sangat… Kalau tak mesti orang yang baru nak berjinak-jinak dengan tudung macam saya ni tak selesa nak pakai”

“Khalida… labuh tak labuh tudung tu bergantung pada keimanan dan keselesaan. Kalau awak rasa pakai tudung bidang 50 ni selesa, dah tutup dada… pakai lah, takpe.. Islam itu tidak menyusahkan umatnya..”

“Awak selesa ke pakai tudung bulat yang labuh tu?”

“Alhamdulillah… rasa aurat lebih terpelihara”

“Zinnirah, terima kasih ya… Saya pergi kelas dulu”


* * *


Hari minggu itu Khalida pulang ke kampung meninggalkan Zinnirah keseorangan… Zinnirah redha, sms yang menjadi penghubung antaranya dengan Khalida sudah cukup menghiburkan hati..

Zinnirah, tunggu saya balik tau esok… Saya ada kejutan untuk awak


Sms itu sedikit sebanyak membuatkan Zinnirah berdebar-debar… Hari esok seakan-akan lambat untuk tiba…


* * *


“Assalamualaikum…”

Suara Khalida di muka pintu membuatkan langkah Zinnirah laju, tombol dipulas, pintu ditarik dan kelihatanlah wajah sahabatnya yang tercinta…

“Khalida…” Air mata Zinnirah tidak mampu ditahan lagi untuk jatuh ke bumi… Deras ia mengalir lantaran terharu melihat Khalida yang cantik berjubah dan bertudung labuh..

“Zinnirah… kenapa awak menangis? Awak tak suka ye saya pakai macam ni?”

“Bukan… saya suka sangat, subhanallah… saya terharu”

“Zinnirah, terima kasih… awak banyak ajar saya, awak tak pernah marah, awak tak pernah malu berkawan dengan saya walaupun dulu saya jarang-jarang pakai tudung… Terima kasih sahabatku..”

Lantas, Khalida memeluk Zinnirah erat… Dalam hati, Zinnirah berdoa..

Semoga kau istiqamah sahabatku!


Glosari:
1 mad’u - orang yang didakwah
2 naqibah - pengendali majlis usrah
3
da’ie - pendakwah

p/s:aton ko kna istiqamah

trigonometric functions

alamak ari khamis ni de topicl test trigo..
abis lar aq...
aq kna study ar tjok 2...
aq x leh gagal ag...trok bno ar kalo gagal..
aq kna berusaha...
nnti 24/7 ni leh blik...
tp xkan nk blik kedah kowt..
nk kna berleter ngan tok n my family ker???
aq blik bangi kowt..
x taw la coz x kol my aunt ag la....
tp kalo blik pown kna study aton..egt....
ari ni aq rasa cam relax tp bnyk keja sbnrnya...
dah ar nk siapkan ph 2....
td mkn yong tau fu....
bapak sedap sih...
dah ar lapar tyme 2...
pas 2 mkn lak laksa yg mak sari bwk...
tq mak cik iza....
pas2 dah mkn bnyk...study la plak..
pas study ttdo...
pkol 5.30ptg bru tersedar..hu3...
seb bek....
pas2 mlm ni nk wat ph ag lar...
wassalam...

July 11, 2009

kerana cinta


Kerana Cinta



Kerana cinta duri menjadi mawar

kerana cinta cuka menjelma anggur segar

Kerana cinta keuntungan menjadi mahkota penawar

Kerana cinta kemalangan menjelma keberuntungan

Kerana cinta rumah penjara tampak bagaikan kedai mawar

Kerana cinta tompokan debu kelihatan seperti taman

Kerana cinta api yang berkobar-kobar jadi cahaya yang menyenangkan

Kerana cinta syaitan berubah menjadi bidadari

Kerana cinta batu yang keras menjadi lembut bagaikan mentega

Kerana cinta duka menjadi riang gembira

Kerana cinta hantu berubah menjadi malaikat

Kerana cinta singa tak menakutkan seperti tikus

Kerana cinta sakit jadi sihat

Kerana cinta amarah berubah menjadi keramah-ramahan


grrrr

ngantok gla td.....
bgn g solat
pas2 tros g akses...
tp kol my mom,dad n qam dolu...
nak abiskan ar ph taon ni..
minggu dpn dah start minggu it....
msti ag sbok...
arrr smlm trlps nur kasih.....sedeynyer..
arrr keja skolah bertmbun-tmbun..kna abiskan...
egt aton trial only 3 weeks from now...
kna pastian lulus semua n dapt A..
study hard+smart=success....
doa+tawakkal+work hard=success...
hidup ni sgt complicated...
wajib atasi sgalanya......
wassalam....

July 5, 2009

sejuk

haaaaaaaaaaaaa..
sejuk gla dowh ari ni...
g prep pown rasa cam nak tido ajer...
ahhhhhhhhhh..
mataku bercelak..
smlm aq lpak kat e15..
apa lg wat ar keja x berfaedah....
pakai celak...
trok bno mataku pg ni...drpd x brsnar jd bersinar
ish3...x tawu la apa nak jd...
dah ar smlm hujan serta angin lbt....
sjuk...aq tdo ngan sari smlm tp dya x leh tdo....
hujan yg lbt tlh mmbshkan baju yg ku jemur...
abis la..
dah ar x iron ag baju aq...
bla la aq nak iron...
keja skoll pown x siap ag.....
dahsyat gla geng e 15..
cipta nama baru utk setiap org..tawu apa namaku??
aton sparks...hu3...
mer=meyonce knowles
iqa=iqa jolie
sari=tailor switch
mira=myra cyrus
yode=tyro yod
syewe=jennisye lopez
n yg lain aq x engt....
t aq egt tmbah ag...
smlm kol qam...aq ckp kjp aje...
aq ni manusia yg ader mslah ckit kalo ckp psal kwn....
sensitif trlbih..
tp dah ok daaa.......
pas2 mer yg ckp ngan dya..
apa pa pown qam msti tabah....egt Allah bnyk2...
kata mer qam nak kwan qam yg cri mslh qam 2..
qam x nak bgtaw...
tp mslh aton,
aton org yg ssh nk selongkar mslh org....
takder klu..
atoin x faham amenda yg tulis kat blog qam 2...
tp apa pa pown aton wish gud luck la kat qam...
selamat maju jaya....
wassalam

segmen kesihatan

Benefits Of Vitamin C

www.iluvislam.com

Source:The New Straits Times

VITAMIN C is an essential nutrient and one of the most known vitamins around. Many of us take Vitamin C supplements or drink juices rich in Vitamin C. But do you really know the significance of Vitamin C?

Vitamin C or L-ascorbic acid is for a range of essential metabolic reactions in all animals and plants. It can repair and prevent damage to cells, heal wounds, boost immune system, and make your teeth and gums healthier.

Studies have shown Vitamin C is known for its positive effects on immunity, prevention and treatment of colds and flu. The Vitamin reaches all areas in the body on a cellular level, and serves as a primary ingredient or collagen to our connective tissue. Futhemore, it aids our body to absorb iron and natural antioxidant.

Vitamin C can help slow down the aging process by scavenging free radicals, preventing a build up of cell damaging toxins that accelerate aging. Other studies have also revealed it protects artery linings by making them more resistant to plaque formation. What this basically means is that vitamin C offers protection against heart disease, which is one of the beneficial reasons for consuming plenty of vitamin C. When you lack or don't ingest the required quantity of vitamin C, it could lead to serious diseases including scurvy,which happens when you don't ingest the required quantity of vitamin C. Scurvy manifests in the form of swollen gums, cheeks, feet, toes, fingers, and hands. Eventually bleeding occurs from wounds, loss of teeth, and opening of wounds.

You can get vitamin C naturally in fresh fruits and vegetables like, citrus juices, oranges, strawberries, broccoli, spinach, cabbages, cauliflowers, carrots, and more. You can also get it in supplement form if your daily diet lacks fresh vegetables and fruits. The amount of vitamins your body needs is determined by your age, lifestyle, gender, and weight. It also depends on several other factors and health conditions.

Consult with a nutritionist about your diet and get to know whether your body is getting the adequate proportion of vitamins. If not, you have to start taking vitamin supplements. The recommended dose is 60 to 95 miligrams daily to maintain general health. It is also important to note that the body absorbs Vitamin C through the intestines and moves through the bloodstreams into cells,and excreted through kidneys, it can reach a saturation point. So it is best to take several doses throughout the day and not one big dose at once. Excess consumption of vitamin C may lead to formation of kidney stones, aneamia, and diarrhea. Therefore take your vitamin supplements after consulting the doctor.

July 3, 2009

usrah


mlm ni ader usrah...
seb baik aq g briefing tadi....

kalo x tak taw la mlm ni nk bg kat
adik2 usrah ku mlm ni...

jgn riso adik2 mlm ni kita blajo tjuk ibadah...
for qam good luck utk pantun..

aton doakan qam cpt2 shat n mng untuk pntun 2 nnti....

jgn lupa mkn ubt...
alhamdullilah aton dah chat skit2..

ader gak rasa cam pning2...

biasa la 2...

aton riso la kalo
influenza H1N1 A
fora ll my fwenz jgn riso..
kita doakn virus 2 jauh..

egt spm nntikan kita...

July 2, 2009

gla..

mcm org gla seharian smlm..
slpas blik prep tros kol my dad ask about plkn...
seb bek i x dpt...
best gla..
kpada sesapa dapat..congratulation...
n aq harap mmg btol la apa yg my dad check 2....
plkn oh plkn..
ko tlh wat aq cam org gla..
n aq tros dmm last night..
waa........

June 29, 2009

RINDU + PENING


rindu gla kat family and all my fwenz....
smlm dah ar ttdo kat e15..
dah dua mlm cm 2..
isy2..
trok bno ko ni aton...
pning kpala ngan mkn beradab ali ni..
bnyk sgt org nk handle..
cukup2 lah kalo sket2..
ini x..
pas2 siap ader lak yg x bg tolong...
mslh tol..
x taw nak wat cmna....

June 28, 2009

sahabat




sahabat adalh aset pnting dalam khidupan setiap insan.....
ader ke insan di muka bumi ciptaan Allah Taala ni x der sahabat???
aq ader ramai kawan..
dan kawan2 ni la yg slalu jd penemanku sama ader dlm keadaan ceria or sedey...
so setiap org kwan e2 sprti ahli keluarga kita yg harus disygi..
alahai jiwang lak aq now..
biasa la..
apa2 pown setiap org dalam dunia ni harus mnghargai shbtnya
even org e2 mlukakan kita..

boring


gla ngantok dorh..
asal la ader prep ari ni???
gram gla aq..
aq bajet tk der prep tp ttba kp announce kata ader..
padahal ramai ajer blik smlm...
isy..................
dah ar keja sej x siap ag..
pning pala..
aq egt x nak dtg ksk pg ni tp td otai ajk datang aq datang ar..
smlm best gla dorh dpt ckp fon ngan adek ku tersayg..
adik akak rindu samamu n celotehmu..
best lak dpt dgr lagu terima kasih guruku ni..
suara dak2 ni sdp la...
mer bla ko nk blik..
i miss u lorh..
dak klas 509 pas ni kta wat lek lok untuk trial
all the best

June 27, 2009

sabtu

ari yg trok gla..
ari mawaddah..
ader aje yg x kna..
dah amek result n trnyata x mmbrnsngkan..
dah ar pnjm mak org amekkan result td..
sedey dorh..
cmna la nk gtaw my mom ni ha??
apa2 pown teruskan usaha...
jgn putus asa..
chaiyok2...

June 23, 2009

mawaddah

apa maksd mawaddah..
sapa taw????
kalo kat kisas ader ari mawaddah..
ari amek result peksa..
tak nak ar sruh mak aq amek coz result tk mnrik..
tp ari sb2 ni mawaddah..
x der sapa nk dtg..sedey gler...
waaaaaa...............:(
dyaorg kta ari mawaddah leh blik ar..
ni ag ar sadis..
apa pa pown good luck ar untuk spm 09..
wassalam...

June 22, 2009

CERIA

hari ni aq rasa ceria semacam aje..
tak taw la apasal..
isy3....
seronok ar blajo add math td..
tk ngntok pown walopun smlm tido lwt...
aton chaiyok2..
spm dah dekat..
kpd all my fwenz batch 54..
kita wat peksa elok2..
kita kasi gempak kisas ngn batch kntrovesi kita..
daaa.........
wassalam....

June 21, 2009

tugas

aq dapat tugas bru lorh iaitu setiausaha minggu it....
x cukup2...
isy3..
dah ar ngan bitan ag,pkt ag,kometri ag...
trok benor..
abis ar aq pas ni....
tp aq kna egt study must be smart....
aq nk dapat kan add math lulus or a1 laa.....
blaa la nk lulus..
waaaaaaaa......:(
aq msti berusaha
chaiyok2.....
Insyallah aq akan berjaya ats sokongn semua org especially
my family,best frens n others..
luv u all..
wassalam...

June 20, 2009

menarik

menarik gla ari ni...
dah la aq x gi prep ag..
still kat ksk wat krja untk mkn beradab...
isy3...
what is meaning by lovey dovey????????
fikir2kanlah..
bes ar nur kasih smlm....

June 19, 2009

malu

hari ni bapak malu aq..ader bnda yg wat aq malu lorh..
isy3...
yes esok cuti..bes gla..
rasa cam pning jer dok kat sini walopun bru 1 minggu...
cmna ek...
aq rasa perasaan pown x mnntu..
ada bnda yg wat aq jd cm ni...
aq rsa mmg hati aq x mnntu la..
dah ska kat org ar 2..
n aq rsa cam dah rindu kat org..
my family...........

June 18, 2009

hari yg mngejutkan

trkjut gla siot ngan berita yang mer bawakan pg td..
mer mmg mngejutkn aq...
qam ag sorang mmg wat aton trkjut....
lain kali jgn wat ag...
jgn la watnyer qam btul2 datang mampus aton n mer..
dah la aq tension gla ari ni...mer ckp hormon x btul...
x pasal2 aq start membebel pg td..
sabo je la sapa yg dgr 2..he3...

June 17, 2009

buzy week

trok bnor minggu nie..
ader jew bnda nak wat..
minggu fikriyyah ag..
nk siapkan ph ag..
abis la aq..
hu3...
dah ar result peksa agk trok..
x mnarik perhatian...
so aq kna fkirkan alternatif nk naikkan
mrkah subjek2 yg trok 2..
ah aq dah start rindu kat family kat umh...
mak rindu mak..
adik ku yg minat wonderpets akak rindu la...
ala apasal la mak aq x nk datang waktu mawaddah..
tp bgus gak coz result x elok pown..hu3..
ok ni ajer utk ari ni..
len kali jumpa ag..
daaaaaaaaaa....
see u again..
wassalam...

June 9, 2009

keja skowl

shbt2ku dah abis ker kerja skoll kamu semua???
tlg lar aq..bla blik umh aq rasa mls gler nak wat..
i miss all my fwenz..
my vice president,where are u??

May 11, 2009

mid year

waaaa...esok lusa dah nk exam....
cmna ni?????
dah ar esok cg nak tnya sej...
ah tidak.....
kaki aq tgh skit

May 3, 2009

sedey

aq x nak blik..tp kna blik skowl..cmna ni??
anyone can help me??

May 2, 2009

tq

tq sari for ur tlg ari khamis ari 2..
tq kawanku yg lain yg slalu tlg..
bdk2 klas ku tq atas pertolongan yg kalian hulurkan...
n sume yg tlg aq..

add math

ssh gler wat add math gna word...
tah aper2..
anyone 2 help me..
nak wat square pown ssh..

May 1, 2009

rindu

waaaaaaaaaaa
aq dah rndu bangat doh ngan all my family members n fwenz..
all of my fwenz plez message or call me..

bangi

bangi sambut aq lorh..
ar add math dok siap ag...
help me plez!!!!!!!!

aton.wieyah.safri

aton.wieyah.safri

my big family. :)

my big family. :)
love all these people.

next birthday 120912

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

irama & lagu